Röviden az influenzáról

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. Az influenzát az ortomixo vírusok családjába tartozó influenzavírus A, influenzavírus B és influenzavírus C okozzák.  A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Magyarországon a járványveszélyes időszak október elejétől április végéig tart. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél, súlyos szövődmények léphetnek fel.

Az influenza kezelése

Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről

A legfontosabb teendők: lázcsillapítás, folyadékpótlás és ágynyugalom.

A legfontosabb teendők: lázcsillapítás, folyadékpótlás és ágynyugalom.

beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Antibiotikum alkalmazására csak a baktérium okozta szövődmények esetében kerül sor.

Védekezés

Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, legyengült immunitású és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már fél éves kortól adható oltóanyagok is rendelkezésre állnak. Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb

Gyakori kézmosással könnyebben megelőzhető a fertőzés.

Gyakori kézmosással könnyebben megelőzhető a fertőzés.

hányada kapott influenza védőoltást. A vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza tünetei. Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

Szövődmények

Az influenza szövődményei lehetnek felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut heveny fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus shock tünet együttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

Védőoltás

Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás. A vakcina

Védőoltásért a háziorvosnál kell jelentkezni.

Védőoltásért a háziorvosnál kell jelentkezni.

minden szezonban az aktuálisan várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet. Javasolt minden 60 év fölötti személynek, mivel az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer, valamint azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek van valamilyen alapbetegségük: szív- és érrendszeri betegségek, krónikus tüdőbetegség,  asztma, krónikus neurológiai betegség, anyagcserezavar (pl. cukorbetegség, máj- és vesebetegségek). Kismamáknak is javasolt az oltás, illetve azoknak, akik babát terveznek.

Lehetséges mellékhatások

A védőoltás általában nagyon jól tolerálható. A tűszúrás helyén enyhébb elváltozás, hőemelkedés, levertség vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek.

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez