Új év, egészségesebb ember!

Új év, egészségesebb ember!

Megint egy évvel öregebbek lettünk, s az új év kezdete mindig alkalmas pillanat néhány fogadalomra. Persze olyan is van, aki azt mondja, hogy nem fogadkozni kell, hanem tenni azt amit szeretnénk. Ugyanakkor, tervek nélkül nehéz meghatározni a helyes irányokat. Legalábbis legtöbbünk így van ezzel, hogy fogadalmaiban határozza meg azokat a vágyait, elképzeléseit, mi módon szeretne megszabadulni rossz szokásaitól, helytelen életvitelétől. Mert újévi fogadalmaink zöme leginkább erről szól.

Új évi naptár

Új év, új lehetőség!

Aztán ahogy évről évre telik az idő, s mindig egy-egy évvel idősebbek leszünk, úgy szembesülünk az egészséggel, mint értékkel. Pusztán azért, mert olyan testi és lelki fájdalmak jönnek elő, amik korábban nem voltak. No, meg betegszenek és sajnos halnak is körülöttünk a kortársaink, ami mindig szíven üti az embert, és óhatatlanul szembesül azzal: „velem is megtörténhet, ha nem vigyázok”!

Kevesebbet enni soha nem kerül többe

Ezért aztán ne szégyenkezzünk, inkább fogadjuk meg, hogy az új év egy egészségesebb életmódot fog hozni számunkra. Persze kétkedők mindig akadnak. „Lefogynék én, de drága a fogyókúra, hiszen az „egészséges” ételeknek mindig „húzósabb” az ára. Na, meg nem is eszek én olyan sokat, csak ilyen „fajták” vagyunk”.

Január 1Egy biztos, kevesebbet enni soha nem kerül többe. Elhagyni az édességeket és a cukros üdítőket, vagy mérsékelni a „piát” – hát, ez sem kerül többe. No, meg az sem drágább dolog, ha reggel kicsit korábban kelünk fel az eddig megszokottnál, s a kényelmes kis autókázás helyett gyalog, vagy kerékpárral (majd tavasztól), vagy busszal járunk be a munkahelyünkre. Időnként, de inkább rendszeresen sétálunk egy nagyot a természetben. Tornászunk egy kiadósat (az általános iskolai gimnasztikára még mindenki emlékszik) valamelyik parkban, vagy valahol a szabadban – szégyenlősebbek, fázósabbak a lakásukban, mondjuk nap mint nap. Ez aztán nem kerül semmibe!

Ellenben sokkal jobb lesz a közérzetünk, a keringésünk és még a szellemi kapacitásunk is.

Nem láttam még olyat, aki leszokott a dohányzásról, és többletkiadást jelentett, ha nem vásárolt nap mint nap egy-egy doboz cigarettát. Persze nem kell helyette savanyú cukrot szopogatni, mert akkor meg csak kigömbölyödik az ember. De, az sem hízlal, ha a cigaretta helyett például megeszünk egy savanyúbb almát vagy elszopogatunk egy karika citromot vagy csinálunk helyette néhány fekvőtámaszt, guggolást vagy hasizomfejlesztés gyanánt néhány felülést. Kinek mi megy.

Mert azzal nyilvánvalóan tisztában vagyunk, hogy mi az ami nem megy. Arra aztán tudunk hivatkozni.

Pezsgő 2016

Lélekben is meg kell újulni

Megfogadhatjuk azt is, hogy 2017-től kicsit más, optimistább szemmel nézzük a világot. Mert az állandó elégedetlenség, bosszankodás, örömtelenség a betegségek melegágya. És, nem nagy dologról van szó, pusztán a klasszikus „félig üres, vagy félig tele pohár” esetére gondolok. Vagyis arra, ami tényleg csak nézőpont kérdése. Arra, hogy mindenen felbosszantjuk-e magunkat és környezetünket, vagy sokkal inkább próbáljuk megtalálni, észrevenni és megélni a kisebb nagyobb örömöket az életünkben. Mert örömök és bosszúságok mindig akadnak, a kérdés csupán az, hogy melyikre helyezzük a hangsúlyt életünkben. Tapasztalták már azt, hogy a kisebb bosszúságok néhány nap múltával már el is felejtődnek, azokon meg minek rágódunk nap mint nap, amit úgysem tudunk megváltoztatni. Vagy mégis?

Akkor meg ne rágódjon, duzzogjon és bosszankodjon rajta! Határozza el magát, tegyen fogadalmat és tartsa is be most már végre. Változtasson!

Ehhez kívánok Önöknek sok erőt, optimizmust és egészséget itt a Gyógy-ír mellékletben!

Prof. Dr. Dézsi Csaba András

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez