A cukorbetegség jellegzetességei ősszel

A november elején tapasztalt melegebb napok után idén is megjött az igazi ősz, az egyik legszebb, legsokszínűbb évszak. A cukorbetegek azonban jóval érzékenyebbek lehetnek az őszre jellemző hirtelen időjárás változékonyságra, az intenzívebb fronttevékenységre. A hűvösebb párásabb levegő, a hőmérséklet csökkenése miatt ilyenkor gyakoribbak a fertőző betegségek, melyre a cukorbetegek fogékonyabbak és hajlamosabbak az ehhez társuló szövődményekre is.

Az időjárás változás általános hatásai

A cukorbetegek általában érzékenyebb a frontbetöréskor bekövetkező légnyomásváltozásokra, náluk gyakoribbak a szubjektív tünetek. Egészségeseknél is előfordulnak a vegetatív és a központi idegrendszerre gyakorolt hatások következtében közérzetváltozások. Kit jobban, kit kevésbé viselnek meg a frontok, de mindenkire hatnak valahogy. Még az is lehet, hogy egy frontbetörés érzékelhető panaszt nem okoz, de mérhetően megváltozik a reflexidő, és a figyelem. Cukorbetegeknél mérhető változás igazolható a vércukorszintben és a társbetegségként gyakran előforduló magas vérnyomásban is, ezért mindkettőt gyakrabban ildomos ellenőrizni.

A melegfont érkezésekor a vegetatív és a pszichés tünetek már a frontbetörés előtt jelentkeznek. A szimpatikus idegrendszer izgalma miatt emelkedhet a pulzusszám, nőhet a vérnyomás. Mind tablettával, mind az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél vércukoresés (hipoglikémia) fordulhat elő. Inzulinnal kezelteknél melegfront idején szükség lehet az inzulinadag kisfokú csökkentésére. A lelki életre a levertség, a nyomottság, a figyelem csökkenése, tehát a depresszió lehet jellemző. A figyelmetlenség több közúti balesetet okoz.

Hidegfrontnál a hőmérsékletcsökkenést azonnal lehet érzékelni, de a magasban csak fokozatosan szorítja ki a hideg levegő a meleget, ezért a légnyomás emelkedés a frontbetörés után kis

Hidegfront idején javasolt a gyakoribb vércukor ellenőrzés

Hidegfront idején javasolt a gyakoribb vércukor ellenőrzés

késéssel következik be. Emiatt a hidegfront okozta paraszimpatikus idegrendszeri fokozott aktivitás valamivel később jelentkezik. Csökkenhet a pulzusszám és a vérnyomás, gyakrabban fordul elő szédülés, gyengeség, ájulásos rosszullét. A cukorbetegek egyébként is hajlamosak hirtelen felállás utáni vérnyomásesésre. Az arra hajlamos cukorbetegeknél vércukor emelkedés (hiperglikémia) következhet be, emiatt szükség lehet az inzulin adag átmeneti emelésére.

A rövidülő nappalok a napsütéses órák számának csökkenése, a cukorbetegség mellé gyakran társuló depresszió romlásához vezethet.

Gyakoribbak a fertőzések

Hűvösebb, párásabb levegőben sokkal nagyobb az esélye a cseppfertőzéssel terjedő, főleg vírusok által okozott, lázzal járó felső légúti hurutoknak. Láz egyrészt általános vészjelzőrendszerünk, másrészt a magasabb testhőmérséklet a kórokozók elpusztításában segíthet. De egy heveny gyulladást kísérő lázas állapot mindig vércukoremelő hatású, és még a jól beállított cukorbetegnél is felboríthatja az anyagcserét. A láz mellett étvágytalansággal, hányingerrel is járó vírusfertőzéseknél (pl. influenzánál) előfordulhat, hogy a beteg nem tudja elfogyasztani a szükséges táplálék-mennyiséget. Azt gondolhatnánk, ha nem megfelelő vagy akadályozott a táplálék bevitele, akkor a beteg talán kihagyhatja tablettáit, vagy kevesebb inzulint kell adnia. Ez azonban nincs így! Sőt, épp ellenkezőleg, a cukorbeteg vércukorértékei magasabbak, ha megbetegszik, mint amikor egészséges. Egyrészt, mert a szervezet betegség esetén vércukoremelő

Lázas betegség esetén az inzulin adag átmeneti növelésére is szükség lehet.

Lázas betegség esetén az inzulin adag átmeneti növelésére is szükség lehet.

„stresszhormonokat” termel védekezésképpen, másrészt, mert a beteg ember jóval kevesebbet mozog. Ezért soha ne hagyja el a szokásos gyógyszereit! Sőt általában lázas betegség esetén az inzulin kezelteknél az adag átmeneti növelésére is szükség lehet, annak ellenére, hogy az ilyenkor szokásos étvágytalanság miatt kevesebbet esznek. A többletdózis természetesen egyénenként változhat, ezért az inzulinkezelésben részesülő betegek mérjenek sűrűbben! Megfázás esetén, akkor is, ha a vércukorértékek nem túl magasak, fontos a bővebb folyadék- és sóbevitel. Erre azért van szükség, hogy pótolják a fokozott verítékezés miatti veszteséget. Amennyiben a cukorbeteg a szilárd táplálékot el tudja fogyasztani, folyadékpótlásra napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet, keserű teát vagy cukormentes (light) üdítőt javaslok. Megfelelő só bevitel az ételek átmeneti plusz sózásával általában megoldható. Nem szűnő hányinger, hányás esetén, ha a folyadék sem marad meg a betegben, akkor infúzió szükséges és ezt csak kórházban lehet biztosítani. A kiszáradás veszélye különösen a kisgyermekeknél és időseknél nagy.

A normális vércukor mellett a jó fizikai állapot, a megfelelő vitaminellátottság segíthet abban, hogy a szervezet immunrendszere elég erő legyen ahhoz, hogy kivédje a fertőzéseket. Az időjáráshoz illő réteges öltözködés és járványos időszakban a túlzsúfolt helyek kerülése az, ami még hasznos lehet a megelőzésben.

Érdekes, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása szezonális. Ősszel és tavasszal sokkal gyakoribb a jelentkezése. Ez a tény arra utal, hogy az öröklődő egyéni hajlam mellett bizonyos egyszerű „megfázásos” tünetekkel járó vírusos fertőzéseknek, jelentős szerepe lehet ebben.

Nagyobb életmódi figyelem

A rövidebb nappalok, hideg őszi esők beszoríthatnak bennünket a lakásba. A mozgásmennyiség csökkenése kevesebb kalória-bevitelt igényel. Figyeljenek arra, nehogy felesleges plusz

Figyeljenek jobban a táplálkozásukra, nehogy felesleges plusz kilókkal gyarapodjanak!

Figyeljenek jobban a táplálkozásukra, nehogy felesleges plusz kilókkal gyarapodjanak!

kilókkal gyarapodjanak! A gyümölcsdömpingből válasszanak olyat, ami nem emeli túlzottan a vércukrot. A szőlő ilyen szempontból a legveszélyesebb, néhány szemet azért megkóstolhatnak az íze miatt, de egy fürt már semmiképpen nem ajánlott. Az aszalt gyümölcsökkel ugyanez a helyzet. Közti étkezésként fogyasztott gyümölcsként egy-egy alma a legegészségesebb. Az olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula) bár kalóriát jelentenek naponta egy kisebb maréknyi bátran elfogyasztható. A bennük található telítetlen zsírok és antioxidáns hatású illóolajok rendkívül jó hatással vannak a szervezet működésére, segíthetnek a szív érrendszeri betegségek megelőzésében. Használjuk ki a verőfényes őszi hétvégéket a szabadban való mozgásra! Tegyünk-vegyünk kiskertünkben! Kiránduljunk, sétáljunk nagyokat!

Esős, nedves időben fontos a láb védelme, a sérülések elkerülése, mert ezek vezethetnek leggyakrabban a lábujjak, szerencsétlen esetben akár a láb amputációjához Az őszi cipő legyen zárt, megfelelő nagyságú, kényelmes, lehetőleg puha, állati bőrből készült. Ez biztosítja a legjobb illeszkedést, és lehetővé teszi a láb szellőzését. A vízállóság is fontos! Műanyagból, gumiból készült lábbelik (pl. gumicsizma) tartós viselése nem ajánlott! Ezek ugyan vízállók, de ezekbe a láb beleizzad, a bőr felázhat, és ez a gombás fertőzések, sérülések melegágya lehet.

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez