Időjárási fronthatások: változatos tünetek

Gyakran jelentkezik fejfájás

Gyakran hallani az emberektől, hogy: biztosan front lesz, mert „hasogat a térdem”, „megfájdult a fejem” vagy azt, hogy azért mert „szédülök” illetve „puffad a hasam”. Sokan érzékenyek a légköri fronthatásokra, s előre meg tudják mondani azt, hogy milyen idő várható. Pontosabban, mint a meteorológusok. Jellemző, hogy a frontérzékenység miatt kialakuló egészségügyi tünetek gyakran az időjárás változást megelőzően, napokkal előbb jelentkeznek. Ezekre a változásokra bárki érzékeny lehet aki stresszes életet él, monoton ülőmunkát végez, de az idős emberek, a terhes anyák és a csecsemők a legérzékenyebbek.

Melegfront

A melegfrontra érzékenyek figyelmét az időjárás változására elsősorban az ízületi gyulladások, fájdalmak kiújulása, a szív és érrendszeri panaszok megjelenése hívhatja fel. Az érrendszeri tünetek egy speciális formája lehet a migrén, az erős, féloldali fejfájás. De éppígy ide tartozik az aranyeres fájdalom kiújulása is. A panaszok és tünetek jellegéből érthető, hogy ilyenkor a frontokra

Kellemetlen szívbedobbanások gyakran előfordulhatnak.

Kellemetlen szívbedobbanások gyakran előfordulhatnak.

érzékeny embereknek óvatosabban kell közlekedni, gyalogosan és kerékpárral éppúgy, mint autóval. Hiszen ilyenkor koncentráló képességük gyengébb, figyelmüket elterelik a kellemetlen panaszok, gyakran kínzó fájdalommal is járó tünetek.

Hidegfront

A hidegfront-érzékeny egyénekre elsősorban az ízületi, reumatikus fájdalmak látszólag ok nélkül történő kiújulása jellemző. Mindenféle fizikai megterhelés nélkül is térd, boka, csukló vagy kis ízületi fájdalmak jelennek meg. Érdekes, hogy általában mindig ugyanabban az egy ízületben. Így aztán az évek során az ember megtanulja értelmezni a panaszait és precizen össze tudja kötni az időjárás bekövetkező változásaival.

 

A hidegfront érzékenyek körében gyakori még az aszthmás tünetek kiújulása, a vérnyomás kiugrások és kismamáknál a koraszülés. A kezelés nélkül is megszűnő, de átmenetileg igen csak kellemetlen izomgörcsök kialakulása egyébként is gyakran megfigyelhető panasz ilyenkor, még a férfiak körében is.

A reumatikus fájdalom hirtelen kiújulhat.

A reumatikus fájdalom hirtelen kiújulhat.

Általánosan elmondható, hogy a fronthatásokra az ezekre érzékeny egyéneknél kialakuló panaszok a hagyományos fájdalom- és gyulladás csökkentő szerekkel nehezen szűntethetők meg, gyakran a szokásosnál nagyobb adag gyógyszer bevétele szükséges. De ezt mindig meg kell konzultálni a kezelőorvossal, amit már azért is érdemes, mert a fronthatások azok időről időre ismétlődnek. Ilyenkor nem szabad elkeseredni, csupán gondoljanak arra, hogy mi emberek szerves részei vagyunk a természetnek.

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez