A láb gombás fertőzése

Megérkezett a hideg, amikor már a nyári szellős lábbelit zártabbra cseréljük és a meleg zokniban is fokozottan verejtékezünk. Ezért aztán nem csak a nyári uszoda szezonban, de most is ki vagyunk téve a bőr-és a láb gombás fertőzéseinek. A lábgombásodás népbetegség, a lakosság több mint a felét érinti. Okozói lehetnek fonalas, sarjadzó és penészgombák.

A fertőzésre fogékonyabbak a cukorbetegségben szenvedők ,mert a verejtékük cukortartalma magasabb,az immunrendszert gyengítő kezelés alatt állók,a hosszasan antibiotikumot szedők ,és a gyenge immunrendszerű betegek. Akik gyakran megfordulnak közös fürdőkben, zuhanyzókban, szaunákban, őket jobban fenyegeti a fertőzés veszélye. Az uszodákban nem a víz fertőz, hanem a medence partján található fa-és gumifelületek felszínén találhatók meg a kórokozók. A nem jól szellőző,gumitalpú,műbőr cipők,a műszálas harisnyák,zoknik,a túl gyakori,lúgos kémhatású tisztálkodószerekke l való fürdés kedvező feltételeket teremtenek  a gombák megtelepedésének,elszaporodásának.

Először a lábujjak között

A gombák szeretik a nedves,sötét és a meleg környezetet. Ezért a lábon először a lábujjak között jelennek meg . Kezdetben a bőr viszket, majd finoman hámlik, berepedezik. Sokan ezt csak a bőr szárazságának tulajdonítják . Később a terület felázik,fehérré válik , viszketni,égni kezd. Súlyosabb esetben a folyamat ráterjed a talpra, a lábhátra , és megbetegítheti a körmöket is. A körmök elvesztik a fényüket, megvastagodnak, elszíneződnek, mállékonnyá válnak.

Nemcsak esztétikai probléma

Lábgomba

Kezdetben kellemetlen viszketés jelentkezik.

A tüneteket komolyan kell venni. Nemcsak esztétikai szempontból zavaró a betegség, súlyos szövődmények is kialakulhatnak. A berepedéseken át baktériumok juthatnak a nyirokerekbe,azok gyulladását, orbáncot is okozhatnak. A vénás keringésbe is kerülhetnek kórokozók,felületes vénagyulladást idézhetnek  elő. A fertőzés együtt járhat a tenyér,és a kéz ujjainak hólyagos,viszkető kiütéseivel,ami a gombás fertőzés által kiváltott allergiás reakció. Súlyosabb esetben ekcémás bőrgyulladás is kialakulhat.

Kezelés

Kezelésében enyhe tünetek esetén számos vény nélküli készítmény áll rendelkezésünkre. Naponta kétszer kell alkalmazni a szereket . Éjszakára húzzunk be gézcsíkot a lábujjak közé! Fontos, hogy a tünetek megszűnése után is, még minimum 2 hétig  kezelni kell a bőrt. Az átlagos kezelési idő így 4-6 hét.  Amennyiben  nem látunk javulást,vagy a tünetek súlyosbodnának, feltétlenül  keressünk fel szakorvost. Gyakran szükség van gyógyszeres kezelésre is.

Megelőzés

Megelőzni  a fertőzést nagy odafigyelést igényel. Minden tisztálkodás után töröljük teljesen szárazra a lábujjközöket, talpunkat . Lehetőleg PH 5-ös kémhatású tisztálkodószert használjunk. A láb szárazon tartásában segíthet egy langyos levegőt fújó hajszárító. Minden családtagnak külön lábtörölközője legyen! Egymás papucsába ne bújjunk bele! Közös zuhanyzó, öltöző használatakor csak papucsban közlekedjünk! Otthonunkban se járjunk mezítláb, hiszen a padlószőnyegben megtelepedhetnek a kórokozók! A zoknikat, lepedőt 60 C-on mossuk, a zoknikat mosáskor fordítsuk ki. Ha izzadásra hajlamos a lábunk, tegyünk hintőport a lábbelibe! Kerüljük a műszálas zoknikat! Lábbelinket időközönként fertőtlenítsük ki!

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez