Miről árulkodik a vérnyomás?

A magas vérnyomás (hypertonia) elterjedt krónikus betegség,  melynek lényege,hogy az artériás vérnyomás eléri vagy tartósan  meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező a szív, érrendszeri és vesebetegség kialakulásában.

Tünetei

A magas vérnyomás csak az esetek egy részében okoz fejfájást.

A magas vérnyomás csak az esetek egy részében okoz fejfájást.

A magas vérnyomás általában sokáig nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a tarkótáji fejfájás, látászavar, szédülés, mellkasi fájdalom, fulladás, orrvérzés, szédülés, alvászavar. Legtöbbször a már szövődményként károsodott szervek, például a szív, agy  okoznak különböző tüneteket, koszorúérgörcs, szívizominfarktus, heveny szívelégtelenség, agyvérzés formájában. A magas vérnyomás következtében a szív aránytalanul túlterhelődik, mivel a vért kritikusan nagy ellenállás ellen kell a szervezetbe továbbítani. Az agyi keringészavarra utalhat a tudati állapot megváltozása, zavartság, beszédzavar, emlékezetvara, bénulások, járás- ill. mozgászavarok.

A lehetséges okok

Sózni csak óvatosan

A túlzott sófogyasztás jelentősen megemeli a vérnyomást.

A magas vérnyomás kialakulásában öröklött és környezeti hatások egyaránt részt vesznek, de pontos oka legtöbbször ismeretlen. Az esetek többségében ugyanis nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben ún. elsődleges  hipertóniáról beszélünk. Ebben az esetben különösen jellemző a családi öröklődés. A magas vérnyomásos betegek mintegy 10%-a szenved másodlagos hypertoniában. Ez azt jelenti, hogy a háttérben valamilyen betegség, például a főverőér szűkülete, vese-, illetve hormonális betegség áll. Ez utóbbi esetekre akkor kell gondolunk, ha a magas vérnyomás túl fiatal, vagy éppen ellenkezőleg, túl idős korban alakul ki, valamint ha a vérnyomást háromnál több vérnyomást csökkentő gyógyszer együttes alkalmazásával sem sikerül beállítani. A hypertonia mindenkit érinthet, de ismertek kockázati tényezők, amelyek elősegítik kialakulását. Ide tartozik: a túlsúlyosság, mozgáshiány, a fokozott sófogyasztás. Általánosan ismert az is, hogy nagyfokú stressznek kitett személyeken gyakoribb a hypertonia. Gyakran más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság , a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérzsírszint.

Diagnózis

A betegség  kórisméje akkor mondható ki, ha két-vagy több, legalább 1 hét különbséggel mért értékek meghaladják a 140/90 Hgmm értéket. Orvosi rendelőben mérve szinte mindenkinek magasabb a vérnyomása, ezért hangsúlyozzuk az otthoni vérnyomás mérések jelentőségét. A mérés ülő helyzetben, kényelmes körülmények között történjen, a kar legyen alátámasztva, mert ez biztosítja az ellazult állapotot. Otthoni használatra  az automata vagy félautomata felkaros vérnyomásmérők használatát javasoljuk a csuklós mérők helyett. Fontos a rendszeres mérés. Új gyógyszer beállításakor ez gyakoribb legyen, naponta akár 2-3 alkalommal mérve, valamint bármilyen panasz esetén. Nagyon hasznos, ha a vérnyomást a szokásos napi tevékenység közben is meg tudjuk időnként mérni. Számos adat igazolja, hogy az otthoni mérések sokkal több információt nyújtanak, mint a rendelőben havonta-kéthavonta végzett mérés.

Mit lehet tenni?

Az elhízás, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás mind-mind fokozza a magasvérnyomás rizikóját.

A helytelen életmód nem csak kiváltja, de fenn is tartja a magas vérnyomást.

A nem gyógyszeres kezelés legfontosabb része túlsúlyos betegek esetén a testsúly csökkentése.A gyors testsúlycsökkentést okozó mai divatos  diéták alkalmazását semmiképpen sem javasoljuk. A testsúly gyors, nagyfokú csökkenése megviseli a szervezetet, valamint az így elért testsúly hosszú távon nem tartható meg. Az a jó, ha a testsúly havonta 1-2 kg-mal csökken. Ez többek közt az un. mediterrán diéta alkalmazásával érhető el. Nagyon fontos a konyhasó fogyasztásának csökkentése. A magyaros ételek viszonylag sok sót tartalmaznak, de a kész ételek után sózásának kerülésével már jelentősen csökkenthetjük a sóbevitelt. A fizikai aktivitás szerepe nem kérdőjelezhető meg. Rendszeres mozgással nemcsak a vérnyomás, hanem a vércukor- és vérzsírszint egyaránt csökken. A mozgásformák közül pl a sétálás, futás, úszás, kerékpározás javasoltak, hetente legalább 3-5 alkalommal, minimum fél óráig. Az utóbbi években új típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek jelentek meg, melyeket elég naponta egy alkalommal bevenni, mivel 24 órás a hatástartamuk. Van akinek egyféle gyógyszer elég, de többnyire 2-3 féle gyógyszert kell alkalmazni a kívánt érték eléréséhez. Arra törekszünk, hogy a legalacsonyabb hatékony gyógyszeradagot adjuk.

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény. Legyen Ön az első!

Írjon véleményt a cikkhez